Cat de mult iubeste Dumnezeu omul

Predica despre cît de mult iubeste Dumnezeu omul, si sufletul omului, pe Dumnezeu

Caci nu voiesc ceea ce este al vostru, ci pe voi însiva (II Cor 12 :14)

Cu aceste cuvinte, care nu au putut fi rostite decît de cel mai înflacarat apostol în iubire, Apostolul Pavel, se exprima esenta relatiilor crestinului cu Dumnezeu, si ale relatiilor lui Dumnezeu cu fiecare crestin.

Iubirea lui Dumnezeu ar putea foarte bine sa spuna:

O Crestinilor, postiti de dragul Meu; faceti milostenii de dragul Meu; înaltati rugaciuni de dragul Meu; de dragul Meu claditi biserici; de dragul Meu va rog aduceti slujbe si jertfe în ele, si lucrati toate celelalte fapte bune. Toate acestea sînt bune si placute Mie, dar voi însiva îmi sînteti mult mai mult decît ele. Caci pîna la urma Eu nu caut nimic dintre acestea, ci doar pe voi, si numai pe voi“.

Iar iubirea Crestinului, ar putea sa spuna cam asa:

O Doamne, Tu mi-ai daruit sanatate, care este foarte buna. Tu daruiesti acestei lumi lumina; Tu dai ploi pamîntului însetat; Tu racoresti vazduhul cu tunetul Tau, care este foarte bun. Tu daruiesti îndestularea, întelepciunea, viata îndelungata, urmasi caselor noastre si multe alte lucruri minunate pe care ni le asezi cu îmbelsugare pe masa acestei vieti. Toate acestea sînt bune foarte si preabune, si pentru ele noi Tie Iti multumim. Dar în cele din urma ele nu sînt decît marginea vesmântului Tau. In cele din urma, Doamne, noi doar pe Tine si pe Tine singur Te cautam si Te iubim. ”

O fratilor, Dumnezeu nu este ceva ce putem vedea cu simtul vazului nostru trupesc, precum nici chiar omul nu este.

Ceea ce vedem cu ochiul nostru fizic în natura nu este decît în proprietatea lui Dumnezeu. Iar omul pe care îl vedem cu ochii nu este decît partea cea vazuta, si mai mica, a omului.

Fratilor, Dumnezeu este Iubirea pe care cerul o coboara pe pamînt; iar omul este iubirea care înalta pamîntul la cer.

O Doamne, Iubitorule de oameni, Facatorule Atotputernic, salasluieste-Te tot mai mult în noi cu Duhul Tau de Viata Datator, ca sa fim vii mereu si acum, si în împaratia fara de moarte a vesniciei Tale.

Caci a Ta este slava si multumita în veci, Amin

12 ianuarie : “Proloagele de la Ohrida”, Sfantul Nicolae Velimirovici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *