“Invatati-va de la Mine, ca sunt blând si smerit cu inima”

28. Vezi cum îi cheama pe aceia care si-au cheltuit [viata] în faradelegi, pe cei ce sunt împovarati de pacate, pe cei care nici nu mai pot sa ridice capul, pe cei plini de rusine si fara de îndrazneala?

29. Apoi, ca sa ne învete felul odihnei, adauga: “luati jugul Meu asupra voastra“. Veniti sub jugul Meu! însa nu va speriati când auziti de jug. Caci nici nu va raneste gâtul, nici nu va face sa va plecati capul, ci ne învata sa cugetam la cele de sus si ne arata adevarata filosofie.

Luati jugul Meu asupra voastra si învatati“, “învatati” înseamna: plecati-va auzul ca sa puteti învata de la Mine. Caci nu voi cere de la voi ceva greu.

Voi, robii, imitati-Ma pe Mine, Stapânul; voi, care sunteti pamânt si cenusa, râvniti [sa fiti] ca si Plasmuitorul vostru si Facatorul cerului si al pamântului, “învatati-va de la Mine, ca sunt blând si smerit cu inima“.

30. Ai vazut pogoramântul Stapânului? Ai vazut iubirea [Lui] de oameni cea sincera? Nu a cerut de la noi ceva greu sau de nesuportat. Fiindca nu a zis: învatati-va de la Mine ca am facut semne, ca am înviat mortii, ca am aratat minuni, [caci toate] acestea [atârna] numai de puterea Lui. Dar ce? “Invatati-va de la Mine, ca sunt blând si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre“.

Ai vazut cât este câstigul acestui jug, cât folos [aduce]? Cel ce a fost învrednicit sa vina sub acest jug si a putut sa învete de la Stapânul sa fie blând si smerit cu inima, va dobândi deplina odihna a sufletului sau. Acest lucru este începutul mântuirii noastre. Cel ce a câstigat aceasta virtute poate, fiind înca în trup, sa se ia la întrecere cu puterile netrupesti si nu [mai] are nici o partasie cu cele din viata aceasta.

31. Cel ce imita blândetea Stapânului nu se mânie, nu se ridica împotriva aproapelui. Chiar daca cineva îl va lovi, îi va spune: “daca am vorbit rau, da marturie pentru [acest] rau, dar daca [am grait] bine, de ce ma bati?” (In 18,23). Chiar de-l va numi demonizat, îi va raspunde: “eu demon nu am”; si nimic din cele ce vin asupra-i nu-l va putea vatama.

Unul ca acesta dispretuieste toata slava acestei vieti si nimic din cele ce se vad nu-l va atrage. Fiindca el va dobândi alti ochi.

Cel ce este smerit cu inima niciodata nu va putea privi cu ochi rau bunurile aproapelui. Unul ca acesta nu va fi rapitor, nici lacom, nici nu va pofti vreun lucru, ci va risipi chiar si cele ale sale, aratând multa compatimire fata de semenul de aceeasi fire. Unul ca acesta nu sapa casnicia altuia, caci venind sub jugul lui Hristos si învatând sa fie blând si smerit cu inima, va avea întreaga virtute si va pasi pe urmele Stapânului.
din “Cateheze baptisimale”, Sfantul Ioan Gura de Aur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *