Singurătatea este eroică şi fapta cea mai grea

din “Monahul de la Rohia – Nicolae Steinhardt  raspunde la 365 intrebari puse de Zaharia Sangeorzan”

 363. Tot din jurnalul lui Cesare Pavese: „Singura regulă eroică: să fii singur singur singur. Cînd vei petrece o singură zi fără să presimţi sau să implici în vreun gest sau în vreun gînd de-al tău prezenţa altora poţi să te numeşti eroic. Sau, altfel, să fii Crist — adică să te anihilezi, Dar ai spus-o ieri — nimeni nu renunţă la ceea ce ştie — şi tu cunoşti prea multe lucruri. ” Să fii Crist? In secolul XX? Nu-i un orgoliu prea mare?

Da, da, da; de trei ori da: singurătatea este eroică şi fapta cea mai grea.

Ne este frică să fim singuri cu noi înşine. Ne trebuie continuu un zgomot de fond.

Singurătatea e o pedeapsă. (Amiralul Horia Măcelaru — cinci ani singur în celulă la Rîmnicul Sărat şi Harry Brauner — doisprezece ani de singurătate en savent quelque chose.) Monahul este omul care poate sta singur cu el însuşi.

Marea şcoală a monahismului e singurătatea. Să trăieşti ca şi cum pe acest pămînt ai fi numai tu şi Dumnezeu. Ceilalţi şi lucrurile toate să nu te intereseze. Nu-i nevoie să fii Hristos… (care, de altfel, nu trăia în singurătate, ci numai printre oameni, participatoriu). E însă nevoie să înveţi a răbda singurătatea, ba a o şi iubi, a face abstracţie de toate: tu singur în prezenţa lui Dumnezeu. De aceea nici nu avem voie să invocăm drept scuză: împrejurările. Nu există „împrejurări”, exişti numai tu, în deplina ta singuratică şi responsabilă unicitate.

7 thoughts on “Singurătatea este eroică şi fapta cea mai grea”

 1. Poate ca in aceasta lume e cam dificil sa fim singuri.si eu as vrea asta dar cred ca am putea ajunge in RAI chiar daca nu suntem singuri.Daca stam singuri cu noi insine,nu-i putem ajuta si pe altii.Si oricum daca stam singuri,pentru Dumnezeu stam singuri, si daca nu stam singuri tot pentru EL facem aceasta .deci putem gasii ADEVARUL si intrun caz si in altul.Aceasta caut si eu de aici din Spania ,unde oamenii nu prea cred ca Il gasesc pe DUMNEZEU.eu unul,vad aici doar minciuna si fatada.Vad oameni care se dau buni,dar nu sunt prea buni.Oare IL pot gasii eu pe Dumnezeu intr-o astfel de lume?

 2. DESPRE SINGURATATE/////NU AS PUTEA SPUNE CA E CHIAR EROICA,E PREA MULT SPUS. SANT SINGURA DE APROAPE 20 SE ANI ,DAR NU SIMT CA AR FI CA O PEDEAPSA NU POT STA UNDEVA O ZI SAU DOUA CA MA ATRAGE UN CURENT CARE VINE DINSPRE CASA MA SIMT NU VREAU SA EXAGEREZ DAR NUMAI LA BISERICA MA SIMT MAI BINE DECAT ACASA,SANT ANCONJURATA DE OBIECTE RELIGIOASE// CARTI ICOANE TAMAIE ,APA SFINTITA DIN DIFERITE LOCURI ,SFINTE . RADIO TRINITAS MERGE SI DACA NU SANT ACASA ,MA SIMT FOARTE BINE,UN PARINTE SPUNEA// ANAFARA DE DA SI NU TOT E PACAT ASA CA NU AM CU CINE VORBI FOARTE BINE NU MA SIMT SINGURA DE LOC …

 3. Singuratatea este virtuoasa doar atunci cand este constient asumata si in numele Domnului. Singuratatea simpla, ca atare nu cred ca este virtuoasa, atunci cand oamenii traiesc printre oameni. Te poti rupe de oameni in rugaciune, in liniste. Dar asta e putin probabil a se realiza in viata de zi cu zi, caci nevoile de mancare si viata sociala ne indeamna sa mergem la servici, sa mergem intre oameni. Pentru singuratatea de care cred eu ca se vorbeste aici ai nevoie sa te “rupi” de societate. Ai nevoie de calugarie. Ai nevoie sa te refugiezi intr-un loc in care sa poti fii singur cu adevarat. De fapt, singuratatea nu este deplina, caci Domnul este cu noi tot timpul. In singuratate Il putem auzi mai bine…

 4. totul depinde numai de tine ,nu-i judeca pe altii,fii tu bun si iertator si daca poti vorbeste-le de dumnezeu,cum te vei comporta asa vei primi si fa-ti timp pt. rugaciune asta te va sustine…doamne ajuta.

 5. Meister Eckhart statea singur sub un copac, in meditatie. De el se apropie un frate :
  – Maestre de ce stati singur aici ?
  – Nu eram singur fiule, dar acuma sunt.

 6. AS VREA SA ZIC CA EU AM GASIT IN SINGURATATE UN LUCRU FOARTE FORTE PENTRU A REZOLVA CHIAR SI CELE MAI MARI PROBLEME DUMNESEU MA CALAUZESTE SI EU SIMT ASTA GHIAR SIMT PUTEREA LUI E MARE …SI CIND CER IMI DA CIND II MULTUMESC PENTRU CELE DATE EL IMI RASPUNDE

 7. NU CRED CA E UN SUBIECT PREA USOR DE ABORDAT. E MAI MULT FILOZOFIC. POTI FI SINGUR CU DUMNEZEU , INTR.UN METROU AGLOMERAT DAR POTI FI INTR.O CHILIE , INCONJURAT DE GANDURI PACATOASE DE AMINTIRI NECURATE… E ADEVARAT CA IN LUME , LUPTI MAI GREU CU ISPITELE SI MAI DE FOLOS PENTRU MANTUIRE TI.AR FI SINGURATATEA , DAR CUM SA FACEM , SA NE CALUGARIM TOTI ? NU CRED CA DUMNEZEU VREA ASTA… TREBUIE SA DAM ZILNIC DIN TIMPUL NOSTRU , PENTRU UN MOMENT DE SINGURATATE SI RUGACIUNE SI CRED CA ASTA E BINE… SI DACA TOT TIMPUL AI IN GAND SA FACI BINE , ESTI PE CALEA CEA BUNA….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *