Subiecte de discutie intre crestini

Versetul treisprezece –  Psalmul 118

Cu buzele am rostit toate judecatile gurii Tale.

Aceasta este cea de-a patra casa a poruncilor lui Dumnezeu în fiinta noastra – cuvântul, deoarece el este casa gândurilor si a sentimentelor.

Pentru ca toate cele dinlauntrul proorocului sunt deja ocupate cu poruncile lui Dumnezeu, iar buzele rostesc numai ceea ce exista înlauntru, el nici nu aduce vorba, ci ea însasi vine de la sine si pomeneste numai despre poruncile lui Dumnezeu.

Am rostit – am vestit, vestesc si voi vesti. Asa sunt eu, vestesc lucrarea si nu pot vorbi despre nimic altceva decât numai despre judecatile Tale; si nici despre celelalte lucruri nu judec altfel decât în acelasi duh.

Proorocul vorbeste aici ca despre o lucrare care s-a înradacinat deja în el, dându-ne o lectie despre vorbele pe care trebuie sa le folosim când ne întâlnim cu ceilalti si discutam cu ei.

Iar daca în Vechiul Testament sufletul cel temator de Dumnezeu era atât de tare ocupat cu lucrarea cea dumnezeiasca, cu atât mai mult trebuie sa se ocupe crestinul cu ea acum, când Dumnezeu S-a apropiat de noi mult mai mult prin întruparea lui Dumnezeu Cuvântul si prin trimiterea Sfântului Duh, ale Carui puteri lucreaza în noi dupa masura credintei.

Dar, în realitate, asa este?

Se întâmpla câte un eveniment cât de cât important în viata de toate zilele sau în viata civica si nu mai avem pace; stim numai sa vorbim despre el, chiar daca nu ne priveste deloc; iar de lucrarea cea minunata a mântuirii, care este orânduita de Dumnezeu pentru noi si care trebuie sa se lucreze în fiecare dintre noi, nu ne ocupam deloc.

Cutreierati dinadins un oras întreg si nu veti auzi nicaieri nici un cuvânt despre ea, iar, daca aduceti voi însiva vorba, oamenii se vor stradui sa o musamalizeze si sa treaca la alt subiect.

Astfel, daca am fi judecati dupa acel principiu al credintei conform caruia buzele graiesc din plinatatea inimii, s-ar putea crede ca în inima noastra este pustietate desavârsita si ca lucrarea lui Dumnezeu nu a prins radacini în ea si nu a lasat nici o urma.

Ce înseamna, asadar, botezul nostru?

Ce înseamna postul repetat de atâtea ori, spovedania si împartasirea cu Sfintele Taine?

Ce înseamna mersul la biserica si toate rugaciunile?

Ti-e rusine sa zici?

Dar uite ca împaratul, care era ocupat cu ocârmuirea poporului si era întotdeauna înconjurat de înalta societate, nu s-a rusinat sa vorbeasca despre lucrurile lui Dumnezeu si nu S-a rusinat sa rosteasca judecatile gurii Lui.

Daca Dumnezeu nu s-a rusinat sa ne graiasca judecatile Sale pentru binele nostru, noua cum sa ne fie rusine sa le rostim?

Daca vreun om cât de cât renumit spune ceva care nu este deloc important, noi socotim ca este o onoare sa ne însusim cuvintele lui si sa le folosim în discutiile noastre; iar cele ce le-a grait Dumnezeu cu gura Sa parca ne înjosesc daca le repetam!

Dar am ajuns pâna într-acolo încât si cei tematori de Dumnezeu prefera sa nu vorbeasca în prezenta noastra despre judecatile lui Dumnezeu ca sa nu arunce margaritarele înaintea…

Pe lânga acestea, bogatasule, nici nu poate exista subiect de discutie mai mangaietor si mai ziditor decat judecatile gurii lui Dumnezeu, adica tot ceea ce a vrut Domnul sa ne spuna, sa faca pentru noi si sa instituie printre noi, pentru mântuirea noastra.

Faptele Mântuitorului Hristos si ale Sfintilor Apostoli, rânduielile Bisericii, vietile oamenilor slaviti în crestinism pentru învatatura si faptele lor, caile Providentei lui Dumnezeu, diferitele întâmplari din viata fiecaruia dintre noi, unde se vede mâna lui Dumnezeu – iata subiectele de discutie ale crestinului cu alt crestin!

Si câta putere s-ar revarsa de aici pentru buna rânduiala a fiecarei persoane în parte si apoi a întregii societati!

Fata de nimic nu se raporteaza oamenii atât de usor ca fata de cuvânt; iar vorbele noastre întotdeauna îsi lasa amprenta si în cel care vorbeste, si în cel care asculta.

Ele sunt semintele unui sir întreg de ganduri din care iau nastere intentiile si, in cele din urma, faptele; ele sunt o parghie cu ajutorul careia se misca toate relatiile dintre persoane.

Vorbele bune zidesc, pun randuiala, intaresc in bine; vorbele rele strica si slabesc tot ce este bun si pregatesc la rau.

Nici vorba desarta, chiar daca este goala, nu ramane fara rod: pustieste sufletul –  iar sufletul pustiu la ce mai este bun?

Este clar, dupa toate acestea, avertismentul apostolului: sa nu-L suparam  cu un cuvant  stricat pe Duhul Sfant, cu Care am fost insemnati in ziua izbavirii.

Din “Calauza catre viata duhovniceasca – Talcuire la Psalmul 118“, Sfantul Teofan Zavoratul

One thought on “Subiecte de discutie intre crestini”

  1. Ma numesc Pavel Ilea, din Sebes-Alba, crestin ortodox, casatorit , si am 5 copii.Cel mare Antoniu, dupa cativa ani de rugaciune intensa, citit acatiste, cat si multe fapte bune, imi spune la Pasti anul acesta ca vede ingeri si ca poate vorbi cu ei…atunci i-am zis sa intrebe cum ii cheama , din ce ostire cereasca vin, ce misiune au , de ce au venit la noi…si adevarate minuni de raspuns am primit, dar cel mai mult am fost impresionat de raspunsul la intrebarea ” unde a trait IISUS CHRISTOS ”( ca asa au zis ca se scrie numele Mantuitorului) …si raspunsul a fost ” NU TE-AI INTREBAT DE CE ROMANIEI, I SE ZICE GRADINA MAICII DOMNULUI ?”….si apoi ne-au povestit cum au ajuns in Dacia de altadata , FAMILIA SFANTA, si unde au locuit, ce au facut, cum si de unde a adunat IISUS, apostolii, …etc …desigur ne-au raspuns la intrebari despre extraterestrii, Roswell 47, experimentul de la Geneva, dar mai ales ce trebuie sa facem ca sa fim rapiti la cer,
    inainte ca Nibiru, cometa uriasa sa loveasca terra in 2012…CEL MAI MULT M-AU DURUT , RASPUNSURILE LA INTREBAREA , CAT INGERI PAZIORI ARE PATRIARHUL NOSTRU, D-L BASESCU, si cei care ne guverneaza…de aceea ne merge rau ca natiune daca ne-am ales oameni care sunt departe cu sufletul de DUMNEZEU…Deci ingerii , daca intrebam de cineva , ne spun daca are inger sau demon care il inspira, daca aura e inchisa, ce culori are pe suflet, daca e bolnav grav, in acest caz pot vindeca omul de orice boala, daca respectiva persoana , are inger pazitor…deja ne-au ajutat sa vindecam o femeie de cancer la san, cei de la Cl;uj spunand ca nu mai tre sa faca operatia…ce mai minuni mari…apoi mai ne poate spune , daca parintii acelei persoane aveau ingeri sau demoni cand au conceput-o, si cei mai important, ce tre sa faca sa poata sa fie rapita de ingeri la cer, fara sa mai vada catastrofele, care vor distruge tot, ramanad doar alesii lui Dumnezeu care il vor primi
    pe Domnul Iisus, cand vine a doua oara, cand totul va fi curatat, planeta noastra plecand din sistemul solar , dupa impact, integrandu-se in Imparatia Cerurilor, unde va fi o lumina de 5 ori mai mare decat cea de acum, noi fiind transmormati ( cei care sunt alesi, in jur de 7000 de pe toata planeta), in asa fel incat sa putem rezista schimbarilor..Daca aveti intrebari, pueti sa si sunati, in caz de urgenta pt vindecarea unor persoane grav bolnave, la tel 0743315866..Sa fiti binecuvantati ! Craciun fericit !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *