Cea mai de capetenie virtute duhovniceasca este aceea de a ascunde propria noastra vrednicie si pacatele si defectele altora

Cugetare – 9 aprilie

Se spune despre Pericle ca era un barbat de o frumusete aproape perfecta, cu exceptia formei alungite a capului sau, ce facea sa se asemene cu un dovleac: pentru aceasta multi radeau de el cand aparea descoperit in public.
Ca sa ascunda cumva acest defect al marelui barbat, sculptorii greci il reprezentau intotdeauna in operele lor prtand coif pe cap.
Cand vedem cum paganii se straduiesc sa ascunda defectele prietenilor lor, oare nu cu atat mai mult ar trebui, noi , crestinii , sa facem la fel?
“In iubire frateasca , unii pe altii iubiti-va; in cinste, unii altora dati -va intaietate”, ii indeamna Sfantul Apostol Pavel (Romani 12:10) pe cei ce cred in Hristos.
Cum mai putem sustine ca ne lipim cu tot sufletul de Hristos Cel pururea bland si curat , cand noi zilnic otravim aerul imprastiind barfe despre defectele si pacatele altora? Sa intelegem ca cea mai de capetenie virtute duhovniceasca este aceea de a ascunde propria noastra vrednicie si pacatele si defectele altora.

din

Proloagele de la Ohrida

Sfantul Nicolae Velimirovici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *