De ce Sfantul Evanghelist Ioan a fost numit “ucenicul cel iubit” ?

Caci vorbind despre sine, el zice: „Acela era ucenicul pe care-l iubea Iisus” (Ioan 19,26). Este oare ceva egal acestei cinstiri?

Dar sa nu ne oprim acolo, sa nu ne multumim de a-l înalta pe acest apostol si de a-l numi fericit: sa facem noi însine toate eforturile pentru a ajunge la fericirea acestui apostol; sa-l imitam pe evanghelist si sa cautam sa cunoastem ce i-a atras lui aceasta iubire mare a lui Iisus Hristos.

Care este cauza?

El l-a parasit pe tatal sau, si barca sa, si plasele sale, si L-a urmat pe Iisus Hristos: dar aceia îi era comun cu fratele sau, si la fel cu Petru, si cu Andrei, si cu ceilalti apostoli.

Ce era în el asa de mare, atît de stralucit pentru a merita o asa de mare iubire?

Sfîntul Ioan n-a spus nimic despre sine, decît ca era iubit; motivul acestei iubiri, el l-a ascuns din modestie.

Ca era iubit foarte mult de Iisus Hristos, aceia era vizibil pentru întreaga lume: pe cînd noi nu vedem sa fi vorbit cu el, nici ca l-a întrebat în particular, precum au facut adesea Petru si Filip, si Iuda, si Toma (Ioan 13,24); daca aceasta nu o singura data, si înca din iubire pentru unul din fratii de apostolat, atunci cînd l-a rugat Sf. Petru.

Corifeul apostolilor facîndu-i semn sa-i puna o întrebare, el a pus-o: caci ei se iubeau foarte mult unul pe altul. Asa se spunea despre ei care se urcau împreuna la templu, ca predicau împreuna (Fap. 3,1).

De altfel Petru arata adesea mai multa rîvna si fierbinteala decît ceilalti, si lui i-a zis Iisus Hristos: „Petre ma iubesti tu mai mult decît acestia?” (Ioan 21,15).

Ori, cel ce iubea mai mult decît altii era desigur iubit. Dar cu privire la unul se vedea stralucind de iubirea lui pentru Iisus Hristos, cu privire la celalalt, iubirea lui Iisus aparea mai evidenta.

Ce a facut deci sa fie iubit Ioan cu o iubire singulara?

Pentru mine, mie mi se pare ca smerenia lui si blîndetea lui cea mare: pentru aceia se vedea în purtarea lui adesea o teama singura.

Moise ne învata, cît este de mare aceasta virtute a smereniei: caci ea l-a facut pe el asa de mare.

din “Comentar la Evanghelia de la Ioan”, Sfantul Ioan Gura de Aur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *