Despre tainele gândurilor

Din “Staretul Tadei de la Vitovnita”

Din gânduri izvorăsc toate, şi bine şi rău. La fel se împlinesc şi gândurile noastre. Şi astăzi vedem, cum tot ceea ce este creat aici pe pământ  şi în cosmos, este gândul lui Dumnezeu înfăptuit în timp şi în spaţiu.

Şi noi suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu. Mare dar a primit neamul omenesc, iar noi nu înţelegem aceasta. În noi este energie dumnezeiască, viaţă dumnezeiască şi noi nu înţelegem asta. Şi nu înţelegem că prin gândurile noastre îi influenţăm pe ceilalţi. Poate fi un bine mare sau un rău mare: totul depinde de gândurile şi de dorinţele noastre.

Prin gândurile noastre virtuoase, paşnice, liniştite şi desăvârşit bune, ne influenţăm şi pe noi înşine, şi răspândim această pace pretutindeni în jur, şi în familii, şi în societate, şi oriunde. Acestea lucrează nu numai pe pământ, ci şi în univers.

Aşadar, aici suntem lucrători pe ţarina Domnului, şi înfăptuim armonia cerească, armonia dumnezeiască, iar acolo pacea şi liniştea domnesc pretutindeni.

Dacă ne preocupă gânduri negative, acela ne este un mare rău. Când în noi este sălăşluit răul, el se răspândeşte şi în jur, în familie, în mediul în care ne aflăm.

Iată, putem fi un bine mare sau un rău mare. Şi cât e de bine să fii om bun, pentru binele tău, omule! Căci gândurile nimicitoare, rele ne nimicesc pacea, şi atunci numai avem pace şi nici linişte.

Noi întotdeauna începem greşit. În loc să începem de la noi înşine, noi dorim întotdeauna să-i îndreptăm pe ceilalţi, iar pe noi ne lăsăm mai la urmă. Când fiecare va începe cu sine, atunci va fi pace pretutindeni! Iar Sfântul Ioan Gură de Aur, spune: „Dacă omul nu se va vătăma pe sine însuşi, nimeni nu-i poate face nici un rău, nici măcar diavolul. Vedeţi, noi suntem cei care ne croim viitorul.

Neamul nostru omenesc prin gândurile sale strică (tulbură) întreaga ordine (a lucrurilor).

Neamul omenesc dintâi a şi fost nimicit prin potop pentru gândurile şi dorinţele sale rele. Iată, şi acum avem la fel gânduri rele şi nu avem roade bune, trebuie deci să ne schimbăm.

De fapt, fiecare persoană trebuie să se schimbe, dar este mare păcat că nu am avut un exemplu în viaţă, nici în familie, nici în societate.

***

Domnul se află pretutindeni. El locuieşte în inimă şi de aceea a spus că trebuie să trăim totul din inimă, şi să lucrăm cu voie deplină.

Când îl căutăm pe Domnul din inimă: Iată-L, e aici! Căci, El este părintele nostru. Părinţii noştri pământeşti, cer de la noi multă atenţie, caută să le dăm înapoi iubirea pe care ei ne-au dat-o, iar noi adesea îi mâhnim foarte mult. Aşadar, trebuie să-L căutăm pe Domnul din inimă. Atunci când ne deprindem să lucrăm totul din inimă, atunci ne este rugăciunea sinceră şi dragostea faţă de părinţi, şi faţă de aproapele, şi Dumnezeu este aici.

Fiecare lucrare este în acelaşi timp şi rugăciune. Gândurile ne sunt legate atunci de acea lucrare, şi când lucrăm din inimă, înseamnă că pentru Dumnezeu lucrăm. Dacă ne gândim că lucrăm pentru oameni, atunci greşim.

2 thoughts on “Despre tainele gândurilor”

 1. marturisesc ca in aceste zile gindurile ma omoara incet ,incet ,incerc din rasputeri sa imi spun ca totul va fi bine ,am vorbit si la biserica cu parintele ,dar dejaba cu fiecare clipa sint si mai tulburata si nu pot stapini gindurile negative .
  sint la lucru in strainatate de 4 ani ,in vara aceasta ar fi trebuit sa ma intorc in tara unde este sotul si copii ,este adevarat sint mari acum ,dar am fost rugata sa mai stau 1 an ,numai ca acum atmosfera este cu totul alta am mai putin de lucru si ce ma doare este ca nu mai am activitatea de zi cu zi ,cu copii de care am ingrijit pina acum ,mama lor a ramas acasa si se ocupa ea de ei ,asa ca ma simt tare singura si vreau sa ma intorc dar ei spun ca au nevoie de mine .
  recunosc si nu imi este frica sa marturisesc ca banii care i-as cistiga nu mi-ar prisosi ,caci viata este grea ,dar cum sa revin pe linia de plutire ,caci si cind ma rog la BUNUL DUMNEZEU gindurile tot la necazul meu zboara .
  cer ajutor pentru suflet ,DOAMNE AJUTA !

 2. vrajmasul diavol e un mare pisalog, de aceea nu e de mirare ca gandurile dumneavoastra zboara catre necazul pe care il aveti, chiar si atunci cand va rugati.
  rugati-va asa cum puteti, caci Dumnezeu va va ajuta sa va rugati cum trebuie
  mintea omeneasca, dupa cum zicea si parintele Teofil Paraian, nu e facuta sa stea in loc ci tot timpul trec prin ea tot felul de ganduri; ceea ce dumneavoastra trebuie sa faceti este sa incercati pe cat posibil sa va concentrati asupra rugaciunii si astfel azi un pic, maine un pic, lucrurile vor merge spre mai bine
  incercati de asemenea sa faceti ceva tot timpul, sa lecturati, sa lucrati ceva, caci astfel va veti ocupa mintea.
  marii duhovnici spun ca mintea este ca o moara, ce bagi in ea aia macina
  eu cred ca in viata tot ceea ce ni se intampla e ingaduit de Dumnezeu numai spre folosul nostru
  de exemplu incercati sa priviti situatia in care va aflati ca una ingaduita de Dumnezeu spre a va intari rabdarea, atat de necesara mantuirii sufletelor noastre
  priviti aceasta incercare ca pe o lectie de viata si rugati-L pe Dumnezeu sa va lumineze mintea ca sa trageti foloase si invataminte de pe urma acestei incercari
  Bunul Dumnezeu si Maicuta Sa sa va aline dorul si sa va daruiasca tot ceea ce va este de folos spre mantuire
  “In lume necazuri veti avea; dar indrazniti.Eu am biruit lumea” (Ioan: 16,33)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *