Iubirea si rugaciunea pot zdruncina lumea

Am intrebat-o pe maicuta Gavriila:
– Spuneti-mi, v-a fost vreodata teama de talhari?

Maicuta (zambind): Uuu! De talhari deloc! In principiu ii iubesc. Si imediat ce ma viziteaza le voi spune: “Bine ati venit!” Le voi oferi ceva, ca si cand ar fi prietenii mei si o sa le zic: “Luati tot ce se afla aici si lasati-ma pe mine in viata ca sa mai strang inca pe-atat, pentru a oferi si altor tovarasi de-ai vostri!!!” Adevarat, sa stii ca atunci cand il intampini pe om ca un suflet, in clipa aceea acel om isi va reveni fie si pentru un moment, si va respecta iubirea. Ti-am spus intam-plarea cu Charlie House. Era director al unei scoli agricole cand l-am cunoscut. In vremea komitatzisilor, intr-o noapte i-a batut la usa un necunoscut care semana foarte mult cu un raufacator. Cand i-a deschis si l-a vazut, a incremenit, pentru ca era inarmat. A inteles deci ca venise cu intentie rea, si i-a zis: “Bun venit fratelui meu, intra inauntru sa te incalzesti”. Era iarna. Il aseaza la masa, ii da sa manance, incepe sa-i vorbeasca…

– Acela era inghetat!

Maicuta: Si ii spune cum a venit din America, cum a deschis scoala, si ce lucruri frumoase invata copii… La urme, acela ii ia mainile amandoua si ii zice: “Acum ce-o sa facem? M-au platit si m-au trimis sa te omor! Si eu acum nu pot sa te omor!” Dar aceia, daca nu te voi omora, ma vor ucide pe mine! Ce sa fac?… Si Charlie House i-a raspuns: “Te voi imbraca altfel, iti voi taia barba si vei iesi insotit de oamenii mei pe partea cealalta a muntelui, de unde vei merge oriun-de vrei”. Si komitatzisul a fost de acord si a plecat in felul acesta. Acum ia gandes-te-te daca acela ar fi deschis si vazandu-l pe kamitatzis ar fi spus: “Acum ma va omora, sa iau repede arma sa-l omor eu!”
– Adica, …iubirea poate face orice?
Maicuta: Orice! Atat de mare e puterea ei! Iubirea si rugaciunea pot zdruncina lumea intreaga. Face sa dispara cutremurele! Sa dispara naufragiile!

– Dar ceea ce e important, ca il iubiti pe cunoscuti si pe necunoscuti. Ca suflete…
Maicuta: Da, si stii de ce? Pentru ca, asa cum iti spun mereu, Dumnezeu cand ne-a creat, ne-a suflat Rasuflarea lui. Rasuflarea aceasta al lui Dumnezeu este Dragostea. Incetam sa iubim? Incetam sa traim. Fara rasuflare nu putem. Asa-dar cand pe unul il iubesti si pe altul nu-l iubesti, inseamna ca nu iubesti pe nici-unul. Intelegi ce se intampla? Pentru ca Dumnezeu ne-a dat Iubirea, inima, ochii, toate Darurile Lui, pentru acest scop… Mai intai, pentru a-L iubi cu toata puterea sufletului nostru, cum spune Prima Porunca, si in al doilea rand, pentru a nu desparti niciodata sinele nostru de ceilalti. Pe aproapele tau ca pe tine insuti, zice. Cine sunt eu ca sa spun: “Acesta? Dar acesta este om rau, nu trebuie sa-l iubesc. Acela? Dar acela este mincinos. Ce treaba am eu cu el?” A! Nu, fratele meu! Iubirea nu este asa. Iubirea ii iubeste pe toti, precum Dumnezeu ne iubeste pe toti, cu toate relele pe care le facem! Putine motive are ca sa nu ne iubeasca? Si ne spune: da ploaie si peste drepti si peste pacatosi, si rasare soarele si pentru cei buni si pentru cei rai. Asadar?

din Crucea iubirii – Limonariul mirenilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *