Jertfa pentru pacatele altora

Sa  ne luam asupra noastra o jertfa si pentru pacatele altora. Daca ai judecat pe cineva sau l-ai pedepsit, impune-ti o forma de cainta, o jertfa.
Caci trebuie si de buna voie sa ne jertfim pentru pacatele altora. Acesta este un lucru placut inaintea lui Dumnezeu. Aceasta taina le era cunoscuta sfintilor care se prihaneau pe ei insisi pentru pacatele altora.
Chiar si necrestinii ajungeau pana la taina acestui lucru. Exista un obicei in China: dupa ce calaul  duce la indeplinire pedeapsa decapitarii unui criminal condamnat la moarte, el se prezinta in fata judecatorului si il anunta ca sentinta s-a executat. Atunci judecatorul il plateste cu o moneda de argint pe calau pentru a-si fi dus la indeplinire sarcina, si porunceste apoi sa fie biciuit cu patruzeci de lovituri de bici pentru aceea ca a omorat un om.
Sfintii crestini au inteles adanc aceasta taina a pacatului si nedreptatii omenesti. Pentru sfinti, pacatul omenesc are o istorie lunga, caci lung este timpul care s-a scurs de la Adam si pana la noi.

Cugetare – 4 februarie, Proloagele de la Ohrida, Sfantul Nicolae Velimirovici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *